torsdag 31 januari 2008

Korbo...



Nu när jag har en liten trädgård att förfoga över ser jag verkligen fram emot våren! Med våren kommer ofrånkomligt påtande i jorden, och det jag fattar tag i och drar loss därifrån hoppas jag kunna lägga i en Korbo. De görs av en enda tråd som slingras och lindas till denna estetiskt fulländade varelse, ett genuint svenskt hantverk minsann. Med denna med sig blir trädgårdsarbetet en ren fröjd! Och har du ingen trädgård så duger den lika bra till tidningar, ved eller något annnat trevligt.
Foto:gad.se

tisdag 29 januari 2008

Efter...



...blev det så här. Jag suckar nedslående varje gång jag konstaterar att jag inte kan göra miljöerna rättvisa med min fotoförmåga, men det blev verkligen så himla bra, fångat på foto eller ej! Nu kan vi få plats med alla våra prydnadssaker och memorabilia utan att för dens skull ha en stor klumpig billy eller liknande. Jag ska å det snaraste till Åhléns igen för att inhandla en finare lampa och tidningsställ värda namnet. Sen är det perfektion. Nu blir jag glad varje gång jag kommer in i vardagsrummet! Och jag hoppas genom detta få bort lite av den lagerutrymme-status som ELFA-hyllan dragit på sig. Det här var så himla smidigt att sätta upp, och jag tycker absolut inte att det känns som en lagerhylla. Vackert så!

Före...


När jag kom in i vårt vardagsrum första gången la jag direkt märke till detta utrymme. De dåvarande hyresgästerna hade inte ägnat det vidare mycket uppmärksamhet, men det började klia i fingrarna när jag insåg vilken fin förvaringsplats det skulle kunna bli. För mig är det snudd på den ultimata tillfredställelse när man kan smyga in förvaring utan att stjäla plats från något annat. Det har antagligen varit en dörr där innan, och det skulle irritera mig varje dag om det var så att vi inte utnyttjade det tillräckligt. Så efter ommålning och uppsättning av ett ELFA-system blev det så här...

Stege


Efter att ha skrivit om bambustege här på bloggen fick jag ett tips om en ännu finare stege som skulle befinna sig på Åhléns. Jag ställde dock in mig på att den skulle vara slut, och mot bakgrund av min erfarenhet av det bemötande som man vanligtvis får när man ringer till en stor butik med valfritt spörsmål, valde jag att inte ringa i förhand. Så jag begav mig till varuhuset och där, rakt framför mig stod den, och det fanns EN kvar, så det måste ju ha varit menat sedan tidernas begynnelse att just jag skulle ha den där stegen.
Efter en lättare montering stod den där, och för tillfället smyckas den av mina jobbkläder som jag ska ha på mig imorgon.
Det är en enorm tillfredställelse att med stora steg närma sig det perfekta sovrummet. Nu är det bara några få komponenter kvar, sedan kan jag slumra med stil!

söndag 27 januari 2008

Källsortera mera!


foto:halvar.files.wordpress.com



För den rådville kommer här lite fakta om återvinning av tidningar, något som ligger mig mycket varmt om hjärtat.
Sverige ligger långt fram inom tidningsåtervinning. Här samlar vi in och återvinner 83% av alla tidningar och reklamutskick, målet på 75% klarade vi redan 1997. Det insamlade pappret blir nya tidningar och hygienpapper. Returpapper är en eftertraktad råvara och ett viktigt komplement i pappersindustrin.Det insamlade pappret kan återvinnas 5-7 gånger innan fibrerna är utslitna. Returpappret och färska fiber blandas perfekt och kompletterar varandra väl, och det går åt endast en tredjedel av energin att göra papper av returfibrer mot att göra papper av nya träd från skogen.
Detta kan du lägga i behållaren märkt tidningar:
Dagstidningar
Veckotidningar
Kataloger
Reklamblad
Broschyrer
Kontorspapper
inte:
Klistrat papper, typ post-its, gummerade kuvert etc
Plastat papper, typ fönsterkuvert och olika sorters förpackningar
Dessa sorters papper räknas som hushållssopor, och ska slängas med dessa.

Så om du mot förmodan fortfarande inte kan piska dig själv till att separera tidningarna från resten av soporna, ställ dig frågan; vad vill du helst att papper görs av: växande träd i ekosystem eller tidningar med gårdagens nyheter?

torsdag 24 januari 2008

Bambustege


Foto:Transpartner.se

Jag vill ha en bambustege i vårt sovrum. Jag föreställer mig hur jag lydigt viker ihop mina kläder på kvällen och hänger upp dem på stegen, och att detta tillsammans bildar ett stilleben värdigt valfritt kreddigt inredningsmagasin. Dock vet jag inte att så blir fallet, mina slitna mysbyxor och jobbkläder kommer antagligen inte att omfamnas i en bildskön symbios, men o så mycket snyggare vårt sovrum skulle bli. Bilden ovan är från en grossist med det mycket inredningsklingande namnet transpartner. De har stegar i allehanda färger, både raka och avsmalnande. Jag är sugen på en avsmalnande, som på bilden, antingen vit eller mörkbrun. Jag ska nog våga mig att ringa till dem imorgon för en prisuppgift. Vik hädan, klädhög på golvet! Du är snart historia...

onsdag 23 januari 2008

Låt det regna


När jag vilar mina ögon på denna genialt designade skapelse så får det mig att önska att det regnade hela veckorna här i Göteborg. Alla andra gnäller över det hemska göteborgsvädret, medan jag skyndar mig hem sjungandes i nederbörden för att kunna placera mitt välsignade parabrella där det hör hemma, i det ljuvliga umbrella stand från design house stockholm. Finns att köpa bla på NK Hemma där jag har varit och fingrat på det mer än en gång. Låt det regna, och låt det regna pengar, den kostar ju en slant den lilla rackarn. Hrm, låt mig ta tillfället att påminna om att min födelsedag närmar sig. Inget speciellt menat med det. Blink, blink...

tisdag 22 januari 2008

Goda nyheter!

Ni läsare som har legat sömnlösa och inte kunnat sluta tänka på vår stinkande trappuppgång som jag skrev om förra året kan se framemot en lugn insomning ikväll. Jag började seriöst överväga att klä in hela min dörrkrans i wunderbaums i ren desperation, men efter att ha pratat med vår trevliga granne vet vi nu att vår hyresvärd (bokstavligt talat) gått till botten med problemet och gjort ett besök i kloakgångarna som går under vårt hus och där hittat allehanda kadaver som genom sin otrevliga död nu låg och förpestade luften i vår trappuppgång, eller svalen, som det uppenbarligen kallas här i götet.
Nu är odören i alla fall borta, och vi hoppas att inte fler djur går ner sig i de där gångarna och möter sin skapare, både för sin egen och för oss boendes skull. Gonatt på er, kära läsare, och sov gott!

Suck...en liten parantes

Efter min dagsresa till Färgelanda kan jag uppgivet konstatera att mitt upprop om ljusslangarnas icke vara inte har lästs i Dalsland. Där följde den ena hemska installationen efter den andra. Hemskt tycker jag, och säkert många med mig.
Så, åter igen, vad tycker vi om ljusslangar? Just det, dåligt.
Och vad ska vi göra med dem? Just precis, återvinningen såklart.
Seså, vad väntar vi på? Våren är på väg, klamra er inte kvar vid julen!

fredag 18 januari 2008

Den perfekta tavlan...



har jag äntligen hittat.
Vanligtvis tycker jag att IKEAs tavelmotiv känns tråkiga och inte särskilt unika, men de här två fångade min uppmärksamhet. Jag har nu äntligen kunnat hitta en lämplig upphängningsplats för dem här hemma, nämligen ovanför sängen!
Tänk vilket lugn de här tavlorna kommer ge oss varje gång vi äntrar vårat sovrum. Dock finns alternativet att bara hänga upp en av dem, och då lutar jag åt den nedersta. Men det är ju inte helt mitt beslut, så sitt kvar för den rafflande upplösningen. Vilken tavla faller sambon mest i smaken? Stay tuned!

onsdag 16 januari 2008

Matvecka numero 3

I mitt korståg mot att endast äta etisk mat har jag således komponerat en vecka med lite mer etisk inriktning än tidigare. Så här långt har allt smakat förträffligt och över förväntan.
Jag gick ut starkt på måndagen med en gammal favorit, auberginegratäng. Mycket smarrig, och ibland när jag inte är sugen på aubergine så byter jag ut det mot squash, duger minst lika bra. Gott med bröd och sallad till
Igår åt jag och min gäst en mexikansk paj som jag har blivit bjuden på av min vegoguru. Mycket smarrig, men om du ska göra den nån gång så skadar det inte att ta lite mindre bönor för de kan lätt ta överhanden. Dela en avokado i mindre bitar och blanda med hackad rödlök och pressa över lite limesaft och servera detta till. Awardwinning! Och glöm inte ölen att dricka!
Idag blev det med viss tidsbrist en enkelt ihoprörd pastasås baserad på Kelda tomatsås med lite fetaost, kalamataoliver och purjo. Godare än väntat, mycket tack vare att tomatsåsen är god i smaken. Annars kan jag tycka att Keldas färdiga grejer oftast inte motsvarar mina förväntningar.
Imorgon blir det lammfärsburgare i pitabröd. Jag kan dock tröttna lite på arlas tendens att basera de flesta av sina recept på sina egna hopkok, i det här fallet keso med oliv och feta. Dessutom gillar jag inte smaken på den, så därför tänkte jag mosa ihop en egen variant med ungefär samma ingredienser.
På fredag tänkte jag vi skulle festa till det lite här hemma i stugan med jordärtskockssoppa. Jag har aldrig provat det, men min förnimmelse säger mig att det är riktigt välsmakande liten knöl, alltså borde också soppan blir god. Kommer troligtvis att servera örtbröd eller vitlöksditon till. Allt blir så gott med krispigt bröd till!
Helgen har jag inte haft tid att engagera mig i, kommer ta tag i detta när det närmar sig (borde alltså göra det imorgon, men kommer nog göra det på fredag kväll eller nåt)
Nåja, jag hoppas att någon av er därute i cyberspace känner sig manad att prova något eller några av recepten. Vem vet, det kanske blir en ny favorit!

tisdag 15 januari 2008

Varde ljus... helst så snart som möjligt


Det finns många goda anledningar att längta efter våren och med denna allt detta dagsljus som kommer till oss. Vid denna tid när tjugondedag knut har varit och det egentligen inte borde finnas några grälla, fula fönstersmyckningar (?) kvar (förutom, i undantagsfall, trevliga vita stjärnor och fina enkla ljusslingor, som faktiskt bara tillför estetik så här i mörkret). Trots detta uppenbara stilbrott och brott mot fin jultradition (ja, julen är ju över nu) så syns ändå fortfarande den värsta av alla ljusföreteelser så här på den mörka årstiden. Ni vet alla vad jag pratar om: ljusslangen!
Hu, en kollektiv ryggning tillbaka. Denna produktutvecklingens avskum som helt oförståeligt har fått generande stor genomslagskraft i de svenska stugorna.
Dock är jag inte främmande för ett av dess användningsområden, där den faktiskt dessutom briljerar; dold av en list sprider den ett behagligt och mycket tilltalande ljus åt exempelvis en bardisk eller en fönstersmyg. Men detta är också det ENDA!
Däremot ska den INTE hissas upp i flaggstången, viras kring utemöbler eller träd. Också vissa krogar har smyckat sin entré och/eller sin uteservering på detta vis, till mig som kunds stora förtret, och för mig är detta ett tillräckligt skäl för bojkott. I mitt bostadsområde finns några riktigt vackra hus med stora fönster och tillika balkonger. Men, när mörkret har haft sitt inbrott syns respektlösheten som vissa boende har för sina vackra balkonger, då röd ljusslang har virats kring balkongräcket. Detta förfärar mig så till den milda grad att jag tvingas vända bort blicken. Men det värsta av allt, ljusstaden Göteborg som för tredje året kvävt träden längs östra hamngatan/avenyn med blå ljusslang. Huva! Aldrig har jag varit så nära att skriva en insändare. Och om galenskapen fortsätter även nästa år, då kan ni räkna med att den kommer. Nej, nu får ljuset komma fort, så att dessa hemska tingestar kan försvinna för gott.

måndag 14 januari 2008

Nackdelen med amaryllis


Vår amaryllis har genom en ouppskattad men inte oväntad nyck växt till sig så till den milda grad att den inte kan hålla sig upprätt. Med hela sex blommor antingen utslagna eller i knopp ser den ut att behöva luta sig mot något en tid framöver. Det som faktiskt efter många olika alternativ var bäst, är som ni ser på bilden fläkthyllan. Ett andra alternativ är ju faktiskt att klippa av stjälken och förvara den i vas, men efter som jag hoppas att kunna återuppliva denna lök även nästa år är inte detta ett alternativ. Men tjusig är den, och den gör mig glad varje morgon jag går upp och ska göra mitt morgonte.
Och muffinsen som står på spisen är inget sammanträffande, de bakades endast för att förgylla detta kodak-moment;)

Tulpaner, tulpaner



Åh va jag älskar tulpaner!
Jag har under större delen av mitt vuxna liv avundats de som fyller år så här tidigt på året, enkom för att de oftast får tulpaner på sin stora dag. Idag stack jag så iväg till min närmsta blomsterhandel och köpte mig två tjusiga buntar med tulips, en bunt vita och en med marmorerade i orange och gult. Tjusigt så det förslår. Nu har jag cirkulerat i lägenheten och placerat ut de små liven och känner mig riktigt tillfreds. Dock känns det inte riktigt full pott att pynta en lägenhet som är såpass i oordning som vår, men en tulpanflicka måste ju göra sitt bästa.
I min vita bukett uppenbarade sig en riktig prinsessa med en rosa rand i, så den fick ensamsegla på mitt nattduksbord, det självklara A-läget för blommor i vårt hem.
Nu har jag ju sorgligt konstaterat att jag inte är en fotograf av elitklass, så ni får hålla tillgodo med min simpla komposition och magra ljuskvalité. Jag kan också tänka mig att vissa av er kippar efter andan när ni ser furuskeppet som vi har som matbord i vårt annars gracila kök. Men det ska bytas ut å det snaraste, det lovar jag, så ni kan andas ut. Men visst hjälper tulpanerna till lite iallafall?

Nu är Biggels här!


I lördags hoppade min livskvalité några avsevärda snäpp när jag äntligen fick hit min katt Biggels. Han och jag hade en mycket trivsam tillvaro i Halmstad, men när jag flyttade därifrån upp till Götet fick han finna sig i att bo hemma hos mina föräldrar ett tag. Nu har jag äntligen de omgivningar som passar för att ha husdjur, och då var det självklart att han skulle komma och bo hos oss. Med min sambos samtycke fick han åka med oss hit i lördags. Han acklimatiserade sig snabbt, och har redan prövat på pennygångens uteliv flera gånger. Hans nästa projekt verkar vara att äta upp hela vår stora Dracena som vi fick i inflyttningspresent, vilket gör mitt nästa projekt till att ge mig iväg och köpa kattgräs som han kan sätta i sig istället. Ska också någon dag ta med honom till veterinären och ge honom ett ID-chip i örat så att vi kan hitta honom om han skulle gå bort sig. Halsband är otänkbart, så därför får vi lita till mer tekniskt framskridna lösningar. Biggels, en IT-användare i framkant!

Le Halle part deux


Sådär.
Efter ungefär en månads tandgnisslan så har vi fixat vidare i vår hall. Nu slipper vi lägga våra jackor på golvet eller stuva in dem i garderoben utan kan i istället förära dem en plats på vår fina nya hängare, som dock hänger där och håller andan lite, eftersom den troligtvis borde fästas med någon form av gipsplugg, men i brist på tålamod och vilja att vänta ännu längre med att bli uppsatt fick hängas upp ändå med betongskruv. Och nåde den som kommer och sliter och drar med sin tunga täckjacka på vår fina hängare. Gå varligt fram gäster!
Nu väntar vi med spänning på del tre i vår hallföljetong, starring en fotovägg och ett trevligt väggord alternativt en plansch från keep calm. I vår arbetstakt här hemma betyder detta att den spännande fortsättningen kan väntas ungefär vid påsk.

torsdag 3 januari 2008

Voilá! Le halle!


Se där!
Första bilden från vår nya fina hall!
Detta fina hörn belamrades tidigare av ett städskåp, men då vi kunde flytta på detta efter att ha slängt ut en annan garderob så kunde denna lilla mysbiotop skapas. Detta är den syn som ses rakt fram när man kommer in genom ytterdörren.
Bordet hittade sambon på loppis för det facila priset av 110 riksdaler, amaryllisvasen köpte jag i Norge igår för det ännu mer facila priset av 11 norska kronor. Amaryllisen är en överlevande julgåva från svärmor, som under min vistelse i de norska fjällen bestämt sig för att skjuta en ny knopp och därför får leva lite till. Den är visserligen röd till färgen och lever därför på nåder just för att den har sån kämparglöd.
Eventuellt så kommer det upp en tavla eller väggprydnad av någon sort ovanför. Kanske en keep calm?

Nu ska julen städas ut!


Jag vet inte om jag är den enda, men så snart det nya året kommer så vill jag städa bort julen och välkomna våren!
Efter att ha smitt planer under min vecka i norska fjällen så skrider jag till verket fokuserat och med precision.
Mina rättvisemärkta rosor som jag köpte i norge på vägen hem igår står prunkande på köksbordet på min ljusgröna löpare, och alla röda blockljus som inte är nerbrunna ska bytas ut mot vita dylika.
Idag hoppas jag också kunna skruva upp hängaren i hallen, som har blivit omtapetserad på bovärdens bekostnad tillsammans med sovrummet. Bilder kommer, håll ut!
Min dörrkrans ska också tas ner, och befrias från sorgligt slokande tacetter. Är det någon som har tips på vad den lilla kransen kan begåvas med som känns vårigt så skicka dem hitåt.
Nej, ingen rast, ingen ro. Åter till städningen!