fredag 30 maj 2008

Bortkastade pengar...


I måndags var jag i blomsteraffären och köpte två kantnepeta, eller kattmynta som de också kallas. Katten har träffat på denna växt tidigare och vad jag kommer ihåg så verkade han inte så intresserad då, men annat var det nu. Jag får skatta mig lycklig om den lilla plantstackaren är kvar efter helgen. Biggels, du e skyldig mig 50 spänn!;)

söndag 25 maj 2008

Hål...


Eftersom vi under våren har haft en myrinvasion i lägenheten som kulminerade runt förra helgen, så har vår hyresvärd grävt upp vår gräsmatta för att kunna laga fasaden. Först tyckte jag att det var lite jobbigt, men sedan såg jag ett färdiggrävt trädgårdsland framför mig, och några stenar som jag kan använda till min stenmur. Så det blev rätt så bra ändå. Men tills arbetet är utfört är det ju ingen vacker syn. Jag får visionera mitt köksland framför mig, med paprika, psysalis och gurka istället. Genast känns det bättre.

Min hemliga blomma


Vid min ros har det på senare tid vuxit upp en blomma som jag blev lite nyfiken på. Jag slet bort alla växter men lät denna stå kvar, för att se vad det skulle bli av den. Och nu har det hänt, den har slagit ut och visade sig vara en liten gul vallmo. Helt bedårande, och den har stått fint i flera dagar nu. Det lönar sig alltså att skona lite emellanåt.

Knoppar




Våren är knopparnas tid, och jag känner mig som en stolt mamma när mina eget drivna frön får knoppar. På bilderna min squash, min gräslök och min tomatplanta. Tomatknoppen är väldigt liten men om ni kisar ser ni den nog!

tisdag 13 maj 2008

Snabba bär


I väntan på annat trädgårdsmys visar jag här en bild på mina vinbär, som fick en rejäl kick av det fina vädret och växte sig stora och saftiga. Det ska bli så roligt att njuta av dessa lite längre fram. Seså, mogna nu!

måndag 12 maj 2008

Fikadags!


Jag tar varje chans jag får till att få fixa lite hembakt. Idag fick jag min syster på besök, så då tog jag tillfället i akt och bakade lite muffins.
Denna gången hade jag bestämt mig för att baka något av Leilas alla bakverk, så det fick bli muffins med vallmofrö och citron. Receptet hittar du här
Till smeten tog jag saft och skal av två citroner och bara hälften så mycket vallmofrö som det stod i receptet, främst för att jag inte hade så mycket mer frö hemma. Muffinsen får en väldigt frisk smak av citron och blir jättegoda.
Så sätt igång o baka nu!

söndag 11 maj 2008

Frukost i solen...


På söndagarna brukar vi alltid försöka göra en lite lyxigare frukost, vilodagen till ära. Idag blev det amerikanska pannkakor med honung och nötter. Till detta gjorde jag en liten kompott på lite rabarber från landet och lite jordgubbar från frysen. Sambon ville ha lite vispad grädde, så det såg han till att vi fick. Jag vispade ihop smeten redan igår kväll, så det var bara att gå upp och rakt fram till spisen och börja steka. Gjorde en liten mental anteckning om att skaffa mig ett plättjärn, mina pannkakor såg mer ut som båtar och blev lite olika stora. Som ni säkert kan räkna ut så blev det väldigt smaskigt, och för att ni alla ska få chansen att smaka får ni receptet av mig här och nu:
Amerikanska pannkakor 4 port
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 tsk strösocker
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör (jag tog flytande margarin)

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll i mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt äggen och smöret och vispa ihop. Ta ungefär 2 msk smet till varje pannkaka, stek på medelvärme, gärna i ett plättjärn. Lägg upp de små gynnarna på ett vackert fat, ringla honung över och strö på lite hackade nötter. Smaklig spis!

lördag 10 maj 2008

Ett litet inlägg

Tänkte bara nämna att jag igår plockade totalt 22 sniglar runtomkring här på våra ägor. Nu har de slutat sina dagar i en glasburk med saltvatten. Kanske inte det mest trevliga sätt att dö på, men vad det gäller mördarsniglar har jag inga betänkligheter. Och för er skull, kära läsare, kommer jag inte visa en bild på detta äckel-päckel, och inte heller skriva något mer om det här på bloggen. Tråkigare ämne finns ju inte, anser jag. Men ändå, för er som gärna gottar er i ämnet, kommer jag från och med idag, att föra en liten snail-o-meter i den högra spalten, så att ni som ändå har en litet spirande intresse av dessa skövlarvarelser kan få er dagliga dos.

Lite inköp...

Till min dagliga service på min ousseplass behövde jag en kvast och en vattenkanna. Jag såg till att skaffa dessa med omedelbar verkan, så här står de och posar för kameran. Kannan hittade jag på Järnia, fanns i svart också, och kvasten hittade jag på Balders Hage.


På Balders Hage fanns också denna söta fröask, som min vän Emmie hittade åt mig. Så bedårande!

onsdag 7 maj 2008

Pluggfika


Tyvärr måste en del av min dag spenderas med plugg framför datorn, trots att man gärna skulle vilja kunna be om någon sorts dispens för att kunna lapa sol istället för att utbilda sig. Nåja, för att kunna kämpa vidare i paradigmernas och symbolikernas värld så har jag kvar en liten bit av min rabarberkaka som jag bakade igår, på mina egna rabarber;) Eftersom jag gärna bloggar om mat så kommer receptet här. Busenkelt, och busgott!
Bärkaka
2 ägg
2 ½ dl socker
2 ½ dl mjöl
100g smält smör
bär, exempelvis rabarber, vinbär, björnbär eller lingon

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda i mjöl och sist smör. Häll i en rund form (behöver inte smörjas). Lägg på bär, så mycket som möjligt i ett lager. Under gräddningen sväller smeten och gömmer bären lite, så du behöver inte trycka ner bären i smeten eller något sådant. Smeten i sig är rätt så söt, därför blir kakan godast med syrlig frukt eller bär.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Ät som den är eller med vaniljvisp.
Mums!

Lummig grönska


Det blir bara vackrare för var dag som går här hemma hos oss. Jag upptäckte för ett tag sedan att busken till vänster om dörren in till vårt skjul är en vinbärsbuske, antagligen röd av blomklasarna att döma. På andra sidan prunkar en lila syrén, och det ser så hemtrevligt och mysigt ut att jag ryser av välbehag varje gång jag ser det. Dock är det inte så praktiskt när cyklarna ska in och ut, så snart åker nog sekatören fram för att frisera det hela lite. Men fram tills dess ska jag bra njuta.

Min nya favorit



Jag fick tipset av min gode vän på NK Blomster att köpa Saxifraga till mina rabatter. Den är tålig och marktäckande, något som låter som vackra toner i mina öron. Så jag begav mig till blomsterstugorna för några veckor sedan och köpte mig några plantor. Den ensamma vita hade jag tänkt skulle breda ut sig i sin lilla skreva, och de två rosa ståtar i min stora rabatt. De blommar underbart fortfarande och jag njuter av dem varje gång jag ser dem!

Blött arbete


Att plantera ut sina förodlade plantor kan vara rätt så klabbigt arbete. För att ge de små liven någorlunda försprång fick de stå i blöt en stund, vilket resulterade i många blöta handskar för min del. Här ligger de och vilar upp sig.

Trädgårdsarbete


Rensa ogräs känns som väldigt ärligt arbete tycker jag. Nog finns det ett outtömligt behov, men det känns ändå så bra när man får gjort lite. På bilden ser ni min korg med min bästa vän och några slagna hjältar.

Husbehov


Nu har jag renodlat min plantarmé och valt ut de tre starkaste exemplaren, som nu får utgöra min tomatodling. Igår ställde jag ut dem på sin slutgiltiga plats, med full sol hela dagen. Jag ska ge dem några veckor, har de inte börjat arta sig får jag bege mig till plantskolan och köpa några färdiga gynnare som får bidra till min självhushållning denna sommaren. Heja på!